Industri og Erhverv

Fremtidens vindmøller

I Danmark har vi mere end 4000 vindmøller på land og 500 vindmøller på havet. Det er politikkernes ønske, at Danmark fortsat skal udvide sin vindmøllepark både på land og til vands. Der er altså fremtid i vindmølleenergi. Fact er at vindmølleenergi udgør en stigende andel af det samlede elforbrug, som er steget fra 19,4% i 2009 til 40,7% i 2018.

Vindmølleenergi på dage uden vind

I følge Energinet, så kan det danske vindmøllesystem klare sig med dage uden blæst. F.eks. var vindandelen en given dag i september 2018 på 110%, hvilket betyder, at Danmark i 24 timer var mere end selvforsynende med vindenergi. Vindmøllesystemet er på den måde helt unikt. Vores vindmøllepark spiller en stor rolle, når vi taler om vedvarende energi i fremtiden.

Vindmøllens anatomi

En vindmølle består kort fortalt af fundament, vinger, drivaksel, nacellen samt en controller. Der ligger megen forsking i, hvordan en vindmølle opbygges mest optimalt, og en vindmølleproducent har typisk flere underleverandører, der hjælper med at gøre detaljen perfekt heriblandt Blade add ons, der hjælper med at optimere kapaciteten på vindmøllens klinger, såsom AEP og støjreduktion.

Klimabesparelse

Selve produktionen af vindenergi er CO2 frit. Den eneste CO2 belastning der forekommer ved vindmøller er under selve vindmølleproduktionen. Til materialer, bearbejdning og produktion. En stor del af materialerne i vindmøllerne kan genanvendes. F.eks. er det blevet muligt at genanvende glasfiberen fra møllevingerne. Genanvendelsen minimerer ifølge producenten miljøbelastningen i specifikke vindmøller med 19 %. Selvom der i flere lande er sat mere fart på udvikling af vindenergi og andre bæredygtige energiformer, øges behovet for at ændre energiforbruget for hver dag, der går. Men der skal stadig mere fokus på.

Vis mere
Close