Mad og Sundhed

Derfor fejrer vi Mortens aften

Fejring af Mortens aften er en vigtig tradition i skandinaviske lande som Norge, Sverige og Danmark. Fejringen finder normalt sted den 11. november og hylder Sankt Martin af Tours, som er soldaternes skytshelgen. Det er en tid til at mindes og hylde dem, der er døde, mens de tjente deres nationer i kamp eller andre konflikter.

Mortens aften fejres med bål og fyrværkeri, og familierne samles omkring dem for at dele historier om deres afdøde elskedes liv. Der serveres traditionelle retter som røget ål, rugbrød og en særlig kage kaldet kransekage under festen. Denne kage består af flere ringe lavet af mandelmasse og dekoreret med flag eller bånd.

Fejring af juleaften er en vigtig tradition i mange kristne lande rundt om i verden. Juleaften markerer starten på de 12 juledage, og det er en tid til at reflektere over Jesu fødsel. På denne særlige aften samles familierne ofte til en festlig festmiddag og udveksler gaver. Kirkerne holder ofte gudstjenester eller messer ved stearinlys, hvor der synges julesange og bedes bønner.

For mig er det at fejre juleaften en måde at huske årsagen til, at vi fejrer jul på: Jesu Kristi fødsel og det dermed forbundne budskab om fred på jorden og god vilje over for mennesker. Det er også en vidunderlig mulighed for at tilbringe kvalitetstid med familie eller venner over lækker mad og meningsfulde aktiviteter som f.eks. at pynte op juletræet, synger julesange eller spiller brætspil. Det er en tid, hvor vi deler vores kærlighed og påskønnelse af hinanden og skaber gode minder, som vil vare evigt. Du kan fejre mortens aften vejle her.

Vis mere
Close